Založ si blog

Islamský štát je tiež iba dôsledok a nie príčina!

Mohol by som obsah tohto článku obmedziť iba na moje obľúbené konštatovanie „Dobré ráno stará mama!“, resp. s ohľadom na vek niektorých lídrov EÚ na „Dobré ráno dedo!“. Inak totiž neviem ohodnotiť viacero vyjadrení politikov EÚ, ktoré som si vypočul vo viacerých správach, resp. som si prečítala si viacerých internetových médiách, že je potrebné odstrániť príčiny migrácie v krajinách, odkiaľ väčšina tých migrantov  prichádza. Dokonca mi mohlo stačiť aj pohladkanie môjho ega po vypočutí si informácií o tom, že lídri viacerých štátov EÚ začínajú vážne hovoriť o potrebe spojiť sa v boji proti Islamskému štátu dokonca aj so Sýrskym prezidentom Asadom. Ale moje prípadné „sebauspokojenie“ rýchlo prekryla mrzutosť z toho, že kvôli dovolenkám politikov a aj kvôli ich ignorovaniu hlasu občana si to mnohí uvedomili až takto neskoro!

Nemám k dispozícii správy od tajných služieb a ani mi občania neplatia ťažké tisíce EUR za to, aby som sledoval všetky súvisiace udalosti a vyhodnocoval všetky potrebné súvislosti. Ale aj napriek tomu som iba na základe dostupných informácií a vo svojom voľnom čase na základe logického úsudku na potrebu takéhoto postupu, teda riešenia problému migrantov v krajinách, odkiaľ prichádzajú, upozornil už vo svojom článku „Občianska reakcia na M. Hvoreckého a jemu podobných k imigrantom.“

Odvtedy ubehlo niekoľko mesiacov, ja som napísal viacero článkov k tejto téme a aj množstvo iných ľudí (aj tých akože kompetentných) dospelo ku záveru, že hlavnou príčinou veľkého nárastu utečencov do Európy môže byť  hlavne Islamský štát a jeho hrozná až neľudská politika.

Je to ale naozaj tak, resp. je Islamský štát naozaj tou hlavnou príčinou alebo je tiež iba dôsledkom „niečoho“ iného, resp. dôsledkom konania „niekoho“ iného?

Aké sú teda fakty ?

Ako je uvedené napr. aj v tejto rekapitulácii možných príčin občianskej vojny v Sýrii, môže byť neúroda obilia v Sýrii v minulých rokoch (najmä však od roku 2010) spolu s ďalšími vnútropolitickými problémami za vypuknutím občianskej vojny v Sýrii, čo je podľa všetkých aktuálne prezentovaných informácií hlavnou príčinou obrovskej vlny migrantov do krajín EÚ.

Ako to teda vlastne s tými utečencami je, keď Islamský štát podľa oficiálnych zdrojov a aj vyhlásení jeho lídrov vznikol až v júni 2014 a utečenci zo Sýrie boli v okolitých krajinách Sýrie v nemalom rozsahu registrovaní už od roku 2011, resp. 2012 ? 

Z verejne dostupných zdrojov je možné k tomu obdobiu, teda k rokom 2011 až 2012 si prečítať, resp. zistiť napríklad aj to, že „Svetu hrozí tretia neúroda za päť rokov, zásoby sú nízke.“ Aj keď niektoré zdroje nie sú považované za „dostatočne vierohodné“, tak aktuálne využijem aj článok „Islam a klíma. Kolik nás čeká Arabských jar?“.

Kto má k dispozícii počítač a internet (teda každý, kto číta tento blog), zadá do googlu správne kľúčové slová (napríklad „Neúroda obilia, Arabská jar“) a nájde si čas na to, aby si prečítal pomerne veľké množstvo súvisiacich informácií, tak sa zrejme stotožní s mojim konštatovaním, že Islamský štát je tiež len dôsledok a nie je tou úplne bazálnou príčinou súčasného exodu miliónov ľudí z krajín tzv. Blízkeho východu, resp. zo Severnej Afriky.

Čo z toho celého ale vyplýva?

Nuž v podstate veľmi jednoduché a faktograficky preukázateľné konštatovanie, že aj Islamský štát je zrejme tiež iba dôsledkom niečoho iného, hoci aktuálne vedie I. etapa cesty k vyriešeniu problémov s migrantmi najmä cez zničenie Islamského štátu! Táto I. etapa cesty však musí pokračovať v odstraňovaní skutočných a hlbokých príčin súčasných problémov s obrovským nárastom migrácie, ktoré majú podľa mňa základ v biznise so všetkým a za každých okolností bez ohľadu na klimatické zmeny, na ekologické hľadiská a/alebo na počty mŕtvych, resp. v lepšom prípade (áno v lepšom prípade) na počty utečencov najskôr do Libanonu, Turecka, potom do Grécka, Talianska, Macedónska, Srbska, Maďarska, Rakúska, Nemecka, resp. bez ohľadu na množstvo inak, našťastie zatiaľ iba v menšom obmedzovaných ľudí vo zvyšných štátoch EÚ, resp. bez ohľadu na počty mŕtvych na východe Ukrajiny a aj bez ohľadu na vyše milióna utečencov z Ukrajiny, ktorí sú „iba“ v Rusku a preto nás netrápia.

Už sa mi ani nechcelo sa k tejto téme vyjadrovať, ale keď som vo štvrtok 10.9. 2015 videl v správach toho Ukrajinského „experta“, pardon premiéra, ako zase obviňuje dokonca v RTVS (prečo ešte stále platím tie poplatky!!!) niekoho iného za to, že rúra s plynom obíde Ukrajinu a ako sa k tomu pridal aj ten náš „najobľúbenejší“ (pretože tá rúra s plynom obíde aj naše malé Slovensko a my tu budme mať tzv. „suchovod“), tak mi to nedalo niečo nenapísať. Lebo ja na rozdiel od Ukrajinského“experta“, pardon premiéra nie som až taký zábudlivý a dobre si pamätám, ako Ukrajina už takmer 10 rokov traumatizuje celú Európu (najmä Nemecko) a do určitej miery aj Rusov s vydieraním pri rokovaniach o cene plynu, ktoré mala dlhé obdobie ďaleko výhodnejšie, ako v priemere celá EÚ. A to iba preto, aby ich oligarchovia ešte aj na tom vydieraní zarobili. Pretože žiaľ pre tento prípade platí, že „Dovtedy sa chodí s krčahom po vodu, kým sa nerozbije!“

Dovolím si skončiť citátom majora Terazky z legendárneho filmu s prostredia ČSĽA, že „takto je to u všetkých jednotok“

Ten, kto rozhodol voľby.

25.03.2019

Na úvod napíšem, že podľa môjho hodnotiaceho úsudku voľby rozhodol jeden mladý, na-myslený a arogantný človek Emil, ktorý je označovaný ako „nadaný študent“ a ktorý po prvom kole prezidentských volieb uverejnil príspevok na FB, v ktorom napísal toto: Mnohí čitatelia poznajú následné diskusie k tejto „záležitosti“, takže nebudem uverejňovať ďalšie [...]

Let it be, let it be

09.04.2018

Nechaj to tak, nechaj to tak, staraj sa len o tú svoju cestu pri riešení svojich problémov. Lebo veď vidíš, že aj keď aktuálne všetci rozprávajú o tom, ako chcú zmeniť veci, ktoré priviedli ľudí opäť do ulíc, tak ani o vysvetlenie podstaty väčšiny príčin a ani o návrh možného riešenie (viď Petícia za to ako na to pri zastavení rozkrádania rôznych dotácií ) nie [...]

Petícia za to ako na to pri zastavení rozkrádania rôznych dotácií.

08.04.2018

Alebo ako by konečne malo prestať postačovať vydanie čestného klamstva na získanie nenávratných dotácií z verejných zdrojov. V noci z 11.3. na 12.3. 2018 som do NR SR podal petíciu za prijatie opatrení pre upokojenie narastajúceho napätia v spoločnosti a za odstránenie súvisiacich príčinných nedostatkov v legislatíve SR. Po výzve od kompetentnej zložky NR SR na [...]

Sergej Šojgu

Moskovský súd uvalil väzbu na Šojguovho námestníka. Obvinil ho z korupcie

24.04.2024 10:33

Timur Ivanov je obvinený z prijatia úplatku v "obzvlášť vysokej výške."

vražda, bratislava, bezdomovec

Z vraždy muža v bratislavskej Petržalke obvinili 45-ročnú ženu

24.04.2024 10:23

V prípade preukázania viny jej hrozí trest odňatia slobody až na 20 rokov.

Russia Ukraine

Zničme Rusom Krymský most, ozýva sa opäť z Kyjeva. Príde úder naraz zo vzduchu aj z mora?

24.04.2024 10:00

Aké zbrane by Ukrajinci potrebovali, aby udreli na most ponad Kerčský prieliv? Možno nielen rakety, ale aj bezpilotné lietadlá a námorné drony.

Kim Jo-džong

Sestra severokórejského vodcu: Vybudujeme ohromnú vojenskú silu

24.04.2024 09:50

Severná Kórea tvrdí, že vojenské cvičenia USA sú prípravou na jadrovú vojnu proti Pchjongjangu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 62
Celková čítanosť: 233785x
Priemerná čítanosť článkov: 3771x

Autor blogu

Kategórie