Založ si blog

Petícia za to ako na to pri zastavení rozkrádania rôznych dotácií.

Alebo ako by konečne malo prestať postačovať vydanie čestného klamstva na získanie nenávratných dotácií z verejných zdrojov.

V noci z 11.3. na 12.3. 2018 som do NR SR podal petíciu za prijatie opatrení pre upokojenie narastajúceho napätia v spoločnosti a za odstránenie súvisiacich príčinných nedostatkov v legislatíve SR. Po výzve od kompetentnej zložky NR SR na odstránenie nedostatkov (o ktorých som vedel) som tú petíciu doplnil a podanie som podal vo forme, ku ktorej som bol vyzývaný a/alebo ktorá mi bolo v rámci pripomienok odporučené.

Takže týmto sprievodným listom som poslal do NR SR vyššie spomínanú petíciu s jej obsahom dostupným tu, a to spoločne s prílohou odôvodnením podania petície s týmto obsahom. Dňa 4.4. 2018 mi bolo doručené vyjadrenie od Vedúceho kancelárie NR SR Ing. Daniela Guspana, ktorým NR SR prijala na vybavenie tú mnou podanú petíciu.

Priznám sa, že som pomerne dlho odkladal uverejnenie informácie o podaní petície pre vykonanie opatrení v kompetencii NR SR, jej orgánov a poslancov NR SR, smerujúcich k upokojeniu narastajúceho napätia v spoločnosti, prerastajúceho do nedemokratického až násilného vnucovania názoru na príčiny násilnej smrti dvoch mladých ľudí Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, a to prijatím konkrétnych a okamžitých opatrení prostredníctvom zákonných zmien ústavnou väčšinou. Asi som čakal na nejaký potrebný impulz.  Vyhodnotenie obsahu rozhovoru s českým europoslancom Tomáša Zdechovského o výsledkoch výjazdovej misie poslancov parlamentu EÚ o záveroch z kontroly stavu vyšetrovania vraždy dvoch mladých ľudí a zneužívania eurofondov na Východnom Slovensku, ale najmä niektoré vyjadrenia z relácie O 5 minút 12 v nedeľu 8.4. 2018 boli asi tým správnym impulzom.

Prebiehajúce dianie v spoločnosti, ktoré spustila násilná smrť Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, ma prinútilo dokončiť niečo občianske, čo som začal tvoriť už pomerne veľmi dávno, s prestávkami už v roku 2010. Potom som to v roku 2014 a 2017 rozšíril a po niektorých „čudných“ postupoch v podmienkach jednej obce pri Bratislave, resp. po zrušení Mečiarových amnestií z toho vzniklo po ostatnom doplnení po násilnej smrti Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej podanie petície do NR SR. Vyjadril som v tej petícii trošku netradičný občiansky postoj ku všetkému tomu dianiu okrem iného aj preto, aby to mne a aj mnohým ďalším pomohlo zistiť, čo môžu očakávať ako výsledok niektorých pokusov štátnych orgánov o vyriešenie najvážnejších problémov v spoločnosti.

Zrejme bude mať veľa ľudí iný názor, ale ja to vidím tak, že ak všetci tvrdia, že chcú nápravu vecí, ktoré zrejme viedli aj ku násilnej smrti Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, tak nech idú do toho a hneď teraz, ale konkrétnymi krokmi! Lebo pri predčasných voľbách voliči zase rozdajú karty tak, že ústavnú väčšinu pre prijatie nevyhnutných zásadných zmien v legislatíve sa v tejto konfliktnej dobe cez občanov a nové voľby vytvoriť podľa mňa nepodarí. Tak to vyplýva zo štatistického vyhodnotenia výsledkov všetkých doterajších parlamentných volieb. A pritom prijatie ústavných zmien je pre reálny boj s korupciou a aj pre riešenie podvodov s eurofondami a/alebo s pôdou v rámci celého Slovenska, resp. aj s inými „neduhmi“ v našej spoločnosti v podstate nevyhnutné! Na spolupráci sa opäť aj po voľbách budú musieť dohodnúť aj tí, ktorí si pred voľbami budú odkazovať, že s tým alebo oným ani Za Boha a ani Za národ a ani Za ….

Akú majú teda vyzývatelia ku predčasným voľbám istotu, že po voľbách budú teda spolupracovať aj tí, ktorí navzájom spolupracovať teraz nechcú alebo nevedia, resp. nevedeli spolupracovať ani v minulosti, pretože majú diametrálne odlišné videnie sveta politiky a nevedia sa dohodnúť aspoň na základnom prieniku záujmov občanov?  Podstatou mnou podanej petície je preto návrh, aby NR SR už teraz posúdila prijatie ústavného zákona na kontrolu fondov EÚ a aj PPA za celé obdobie ich poskytovania a vytvorila priestor aj pre potrebné trestnoprávne dôsledky vrátane vytvorenia podmienok/pravidiel získania týchto prostriedkov tam, odkiaľ boli poskytnuté. Teda vrátiť ich do verejných zdrojov pre potreby v školstve, zdravotníctve, ale aj v poľnohospodárstve.

Pretože ak niekto teraz zrazu iniciatívne tvrdí, že začne všetko šetriť a činovníci sa predháňajú v podávaní trestných oznámení a/alebo všelijakých iných podnetov, tak  vedzte, že sa nič neskončí trestom, pretože pravidlá porušené neboli. Pretože napr. pri čerpaní dotácií z PPA stačilo totiž čestné prehlásenie (ktoré ja nazývam čestné klamstvo), že predkladané podklady sú v poriadku. Po uplynutí určitého času sa tým už orgány činné v trestnom konaní nebudú (lebo veľmi ani nemôžu) zaoberať ako trestným činom a oznamovateľ si prečíta to „obľúbené“ Skutok sa nestal. Pretože preukázanie úmyslu pri spáchaní takéhoto podvodu je v podmienkach bez jasných pravidiel v podstate nemožné.

Ak to však všetci myslia vážne (o čom aj po tej nedeľnej relácii O 5 minút 12 dosť pochybujem), tak to môžu urobiť už teraz a prijať ústavný zákon, ktorým nielen upokoja situáciu, ale najmä nastavia také pravidlá, ktoré predpokladám veľmi rýchlo rozoberú korupčné siete v rámci fondov a prideľovania dotácií, pretože sa objaví veľa ľudí, ktorí doteraz nemali odvahu a ani nevideli po skúsenostiach reálnu šancu, ale teraz rovno predložia dôkazy alebo poukážu na flagrantné porušenia zákona, ale už podľa nových, riadnych a slušných pravidiel. A aj orgány činné v trestnom konaní budú musieť častejšie napísať, že Skutok sa stal.

Myslíte si, že Vám obsah tohto článku k niečomu pomôže? Ak áno, tak dajte vedieť.

Ten, kto rozhodol voľby.

25.03.2019

Na úvod napíšem, že podľa môjho hodnotiaceho úsudku voľby rozhodol jeden mladý, na-myslený a arogantný človek Emil, ktorý je označovaný ako „nadaný študent“ a ktorý po prvom kole prezidentských volieb uverejnil príspevok na FB, v ktorom napísal toto: Mnohí čitatelia poznajú následné diskusie k tejto „záležitosti“, takže nebudem uverejňovať ďalšie [...]

Let it be, let it be

09.04.2018

Nechaj to tak, nechaj to tak, staraj sa len o tú svoju cestu pri riešení svojich problémov. Lebo veď vidíš, že aj keď aktuálne všetci rozprávajú o tom, ako chcú zmeniť veci, ktoré priviedli ľudí opäť do ulíc, tak ani o vysvetlenie podstaty väčšiny príčin a ani o návrh možného riešenie (viď Petícia za to ako na to pri zastavení rozkrádania rôznych dotácií ) nie [...]

Oznámenie redaktorov odmietam ako nekonkrétne gesto.

04.04.2018

v stredu 4.4. 2018, teda v deň výročia oslobodenia Bratislavy, som si na niektorom internetovom portáli prečítal text niečoho, čo sa podľa obsahu javí byť oznámením redaktorov RTVS, pod ktorým je uvedených 60 mien redaktoriek a redaktorov. Týchto 60 ľudí nám koncesionárom oznamuje, že kvôli nejakým personálnym zmenám je ohrozená objektivita spravodajstva RTVS, pretože [...]

chrípka. pacient, lekár, prehliadka

V Bratislavskom kraji sa počas tohto roka vyskytol čierny kašeľ v 50 prípadoch

18.04.2024 19:25

Najvyššia vekovo-špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine 15- až 19-ročných osôb.

Fico, Šefčovič

Fico: Vláda na post eurokomisára za SR opäť navrhne Šefčoviča

18.04.2024 18:30

Uviedol to predseda vlády po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu EÚ v Bruseli.

zelenskyj

Rusom chcel pomôcť s atentátom na Zelenského, zbieral informácie o letisku Rzeszów

18.04.2024 18:23

Zelenskyj poľské letisko používa pri cestách do zahraničia, pretože vzdušný priestor Ukrajiny je od začiatku ruskej invázie uzavretý.

Dánsko Požiar Kodaň Burza Budova Historická

Zrútila sa hlavná fasáda historickej budovy kodanskej burzy, ktorá horí od utorka

18.04.2024 18:07, aktualizované: 19:04

Požiar ťažko poničil renesančnú budovu zo 17. storočia, ktorá prišla o svoju vysokú vežu i veľkú časť strechy.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 62
Celková čítanosť: 233677x
Priemerná čítanosť článkov: 3769x

Autor blogu

Kategórie