Založ si blog

Problém imigranti – výzvy, otázky a otázniky.

Od napísania článku „Občianska reakcia na M. Hvoreckého a jemu podobných k imigrantom.“ som sa z určitých dôvodov téme imigrantov písomne nevenoval. Asi som čitateľov veľmi neukrátil, pretože aj blog.pravda.sk a aj iné diskusné fóra boli príspevkov na túto tému plné. Už zopár dní som si však postupne ukladal postrehy z množstva overených a aj menej overiteľných správ, pretože ma začala prekvapovať a zároveň zaujímať tá neúprosnosť napĺňania predpovedí niektorých starších skúsenejších kamarátov, ktoré som predtým ako skôr životný optimista považoval za trošku prehnané. Táto Výzva k ľudskosti a ešte príhovor jednej političky – čakateľky ma vyprovokoval k tomu, aby som sformuloval tento ďalší článok k danej téme, resp. presnejšie k danej problematike.

V tom mojom článku, resp. reakcii na pána Hvoreckého som poukázal už na konci mája 2015 v prvom rade na to, že sa k vznikajúcemu vážnemu problému s riešením narastajúcej migrácie pristupuje zo strany vedúcich predstaviteľov EÚ absolútne zle. Zároveň som však poukázal aj na to, že absolútne nesúhlasím s tým, aby bol na základe názorov akože mienkotvorných osobností (čo okrem iného rozhodli médiá) stavaný do polohy spoluvinníka radový občan, boriaci sa s vlastnými principiálnymi problémami prežitia na dennej báze. A svoj názor najmä v tej druhej časti postoja som nezmenil, skôr naopak.

Som pragmatik, mám dosť rokov a od dosiahnutia určitého veku som si po zažití niektorých podrazov aj vo svojom blízkom okolí začal vždy pri posudzovaní nejakého vážnejšieho „problému“ klásť nasledovnú sadu otázok:

  • Prečo tento problém skutočne vznikol?
  • Nedalo sa predísť jeho vzniku alebo nebolo možné prijať opatrenia pre jeho rýchle vyriešenie?
  • Komu vznik tomu problému a jeho neriešenie vyhovuje?

Právnici všetky tieto moje otázky vtesnávajú do jedného výrazu „CUI BONO?“, teda niečo v duchu „KOMU TO PROSPIEVA?“

Komu prospieva to, že sa udiala údajná „demokratizácia“ krajín severnej Afriky a Arabského poloostrova v rámci tzv. arabskej jari, ktorá bola v podstate iba dôsledkom zlej úrady obilia v roku 2010 a tiež egoizmu USA? Áno egoizmu USA, nakoľko v tej zlej situácii na trhu so základnou potravinovou komoditou zákonom zakázali vývoz svojho obilia, hoci vedeli, že to spôsobí vážny zásah do podmienok pre krehký sociálny zmier v rámci širokých vrstiev obyvateľstva v Arabských krajinách, nastavený výškou „almužny“ zo zisku obchodu s ropou na nejaké, pomerne nízke ceny potravín!

Prečo sa dnes nehovorí o podpore boja údajných odporcov Sýrskeho prezidenta Asada a destabilizácii dovtedy pomerne stabilnej Arabskej krajiny, akou Sýria určite bola? Ale najmä prečo sa pri hľadaní riešenia zložitej situácie otvorene nehovorí o tom, resp. prečo sa neukazuje prstom na vinníkov tej destabilizácie Sýrie, ktorou bol vytvorený základ pre vznik ISIS ?

Prečo si nikto nepoloží otázku ako je možné, že zatiaľ sa nepodarilo zistiť žiadneho prevádzača ani nikoho, komu imigranti údajne zaplatili, hoci napr. mnohí z nich hneď po príchode na územie niektorého štátu EÚ využívajú moderné mobilné telefóny s fotoaparátmi s pomerne vysokým rozlíšením? To si žiaden z nich neodfotografoval niektorého z prevádzačov (hoci uznávam napätosť ich situácie, ale aj tak)?

Otázok je samozrejme aj viac, ale nemá zmysel nimi unavovať, keď dnes aj tak väčšina Slovákov hodnotí situáciu cez prizmu udalosti pri dedine Parndorf, ktorú si ešte nedávno mnohí Slováci spájali s možnosťou nakúpiť v Designer Outlet Parndorf značkové veci až 70% výhodnejšie, než v iných obchodoch.

Je hrozná smrť tých ľudských bytostí, ktoré sa podľa informácií z médií nachádzajú v chladiarenskej prepravnej časti 7,5 tonového nákladného auta, predaného slovenskou firmou HYZA nejakému rumunskému alebo maďarskému občanovi alebo subjektu.

Rovnako sú však odmietnutia hodné aj apely mnohých politikov, politických čakateľov a aj iných mienkotvorných alebo inak významných ľudí (viď napr. túto Výzvu k ľudskosti), ktoré sú smerované aj na radového a vystrašeného občana spoločne s nepriamym poukazovaním na to, že on a jeho odmietanie prijatia imigrantov alebo jeho negatívny názor na pomoc týmto nešťastným ľuďom vo všeobecnosti môže za to, čo sa našlo na diaľnici v Rakúsku. 

Kde boli všetci títo „upozorňovači“ alebo moralizátori, keď sa objavovali správy o často aj vyšších počtoch mŕtvych imigrantov, nájdených v nejakom člne na mori alebo jednoducho zabitých pri ich pokuse utiecť zo Sýrie alebo z inej, ťažko skúšanej krajiny? Nevyplašilo aj tých našich mienkotvorných a významných vlastne iba to, že zrazu je ten problém tak blízko nás, že už sa to aj nás bytostne dotýka?

Prečo napr. aj tá Výzva k ľudskosti neobsahuje aj výzvu ku dôslednému vyšetreniu a aj k potrestaniu maximálnym trestom tých osôb, ktoré tú hroznú vec priamo spáchali a teda sú za ňu zodpovední? Naša „naivná demokracia“, založená na presvedčení o prirodzenej snahe človeka byť dobrým, spravodlivým a humánnym, už dávno narazila na jasné dôkazy, že to tak nie je a že je potrebné prestať s takouto naivitou a zovšeobecňovaním zodpovednosti a viny za také hrozné udalosti, akou udalosť pri Parndorfe nesporne je! Najmä je však konečne potrebné prestať s ospravedlňovaním viny skutočných vinníkov!

Množstvo stupídnych vyjadrení často aj anonymných prispievateľov v diskusiách na sociálnych sieťach je opovrhnutiahodné a je potrebné takéto prejavy odmietnuť! Rovnako však ja osobne odmietam výzvy, ktoré smerujú k tomu, že radový občan sa má cítiť spoluzodpovedný za to, čo sa našlo pri Parndorfe alebo čo sa v súvislosti s imigrantmi deje!

Vinní sú ale nielen prevádzači alebo vodiči, ktorí tých nešťastných ľudí do tých konkrétnych neľudských podmienok dostali a ktorí tým ich smrť priamo zavinili! Vinní sú najmä tí, ktorí kvôli svojim ziskom alebo kvôli zakrývaniu ziskov svojich mecenášov, resp. aj akcionárov a investorom na rôznych „trhoch“ túto situáciu s desiatkami miliónov utečencov nielen z Arabských krajín a z Afriky, ale okrem iného aj z východnej Ukrajiny spôsobili!

Ak chcú mienkotvorní alebo inak významní ľudia svojim apelom niečo dosiahnuť, resp. ak chcú byť adresní, tak nech sa so svojim apelom neobracajú iba na Vládu SR, ale nech sa obrátia so svojim apelom na veľvyslanectvá USA, Francúzska, Izraela, Veľkej Británie a ak ma pamäť neklame tak aj Talianska, Turecka a Saudskej Arábie, ktoré môžu s celou situáciou urobiť ďaleko viac, ako Vláda SR cez tie opatrenia, ku ktorým Vládu SR v tej Výzve k ľudskosti osobnosti vyzývajú.

Všetko sa dalo riešiť už vtedy, keď riziká problému po vyššie spomínanej neúrode v roku 2010 vznikali! Stačilo iba „pustiť“ časť svojich enormných ziskov najmä z predaja ropy a ropných produktov a nie ešte naopak tú situáciu využiť na ďalšie a ďalšie zisky!

Na toto je potrebné upozorniť vo svojej ďalšej výzve vážení mienkotvorní alebo inak významní ľudia! Pretože inak je to iba Vaše PR pre budúcnosť (pri všetkej úcte k Vašim schopnostiam a doterajšej činnosti) alebo Vás podľa mňa niekto tak trošku zneužil na ospravedlňovanie svojej viny!

Ten, kto rozhodol voľby.

25.03.2019

Na úvod napíšem, že podľa môjho hodnotiaceho úsudku voľby rozhodol jeden mladý, na-myslený a arogantný človek Emil, ktorý je označovaný ako „nadaný študent“ a ktorý po prvom kole prezidentských volieb uverejnil príspevok na FB, v ktorom napísal toto: Mnohí čitatelia poznajú následné diskusie k tejto „záležitosti“, takže nebudem uverejňovať ďalšie [...]

Let it be, let it be

09.04.2018

Nechaj to tak, nechaj to tak, staraj sa len o tú svoju cestu pri riešení svojich problémov. Lebo veď vidíš, že aj keď aktuálne všetci rozprávajú o tom, ako chcú zmeniť veci, ktoré priviedli ľudí opäť do ulíc, tak ani o vysvetlenie podstaty väčšiny príčin a ani o návrh možného riešenie (viď Petícia za to ako na to pri zastavení rozkrádania rôznych dotácií ) nie [...]

Petícia za to ako na to pri zastavení rozkrádania rôznych dotácií.

08.04.2018

Alebo ako by konečne malo prestať postačovať vydanie čestného klamstva na získanie nenávratných dotácií z verejných zdrojov. V noci z 11.3. na 12.3. 2018 som do NR SR podal petíciu za prijatie opatrení pre upokojenie narastajúceho napätia v spoločnosti a za odstránenie súvisiacich príčinných nedostatkov v legislatíve SR. Po výzve od kompetentnej zložky NR SR na [...]

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54, aktualizované: 13:58

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 62
Celková čítanosť: 233429x
Priemerná čítanosť článkov: 3765x

Autor blogu

Kategórie