Založ si blog

O čo vlastne ide v referende pán Chromík?

Možnosť ovplyvniť veci verejné cez nejakú formu referenda by malo byť najvyšším prejavom demokracie v praxi. A to aj na Slovensku, kde sú účelovo nastavené zákonné podmienky tak, že je na celoštátnej úrovni prakticky bez šance na zmysluplnú a už vôbec nie úspešnú realizáciu. Úspešnú v tom zmysle, aby naplnilo svoj cieľ cez potrebné kvórum účasti občanov s právom voliť.

Ak sa už niekto rozhodol tento demokratický nástroj využiť, potom to mohol aspoň urobiť poriadne, aby sa snaha množstva občanov neminula účinkom, resp. aby organizácia a aj výsledok referenda neboli z hľadiska dopadu na občiansku angažovanosť kontraproduktívne. Teda ak organizátorom petície za práve sa blížiace referendum s tromi otázkami nejde z nejakého dôvodu práve o to, aby aspoň na nejaký čas znechutili občanom ich angažovanosť. Nemôžem si pomôcť, ale mne to tak vychádza.

Orgány SR na základe viacerých iniciatív organizovali v čase od 1.1. 1993 celkom 7 referend, ktoré obsahovali v 4 zo 7 prípadoch jednu otázku a v 3 zo 7 prípadoch viac, než jednu otázku. Vo všetkých 7 zo 7 prípadoch doteraz uskutočnených referend smerovali otázky k jasne formulovanému záveru a z neho vyplývajúceho záväzku pre NR SR v tom smere, aký zákon, resp. zákon s akou dikciou má NR SR prijať. Aktuálne vyhlásené referendum s tromi otázkami však podľa mňa takto koncipované nie je, pretože sa na občanov – voličov obracia iba s takými otázkami, z ktorých nevyplýva rozsah a ani obsah budúcej právnej úpravy, ktorá by mala byť výsledkom referenda! Vyplýva z nich iba názor občanov – voličov!

O problematike referenda už zo strany širokej verejnosti popísalo od odovzdania petičných hárkov veľmi veľa, pričom väčšinou sa jednalo o kritické, urážlivé až nenávistné vyjadrenia alebo za alebo proti referendu.

Odborná verejnosť sa zase vo veľkom rozsahu venovala analýze toho, čo bude, resp. čo by malo byť výsledkom úspešného referenda z právneho hľadiska, teda aké zmeny zákonov SR by mali byť na základe toho prijaté, pričom aj z týchto diskusií vyplynula nejednoznačnosť názorov, čo sa stane, resp. čo by sa malo stať po úspešnom referende.

Preto som sa ako aktívny občan rozhodol obrátiť sa s viacerými otázkami priamo na pána JUDr. Mgr. Antona Chromíka, PhD. ako na osobu, ktorý bol osobou, určenou vystupovať v styku s orgánmi verejnej správy za petičný výbor petície za aktuálne sa blížiace referendum. Dňa 29.1. 2015 som mu odoslal tento list aktívneho občana, ktorého kópiu som odoslal aj do Kancelárie Prezidenta SR a tiež do sídla Aliancie za rodinu. Reakciu pána Chromíka budem očakávať naozaj so záujmom.

Ten, kto rozhodol voľby.

25.03.2019

Na úvod napíšem, že podľa môjho hodnotiaceho úsudku voľby rozhodol jeden mladý, na-myslený a arogantný človek Emil, ktorý je označovaný ako „nadaný študent“ a ktorý po prvom kole prezidentských volieb uverejnil príspevok na FB, v ktorom napísal toto: Mnohí čitatelia poznajú následné diskusie k tejto „záležitosti“, takže nebudem uverejňovať ďalšie [...]

Let it be, let it be

09.04.2018

Nechaj to tak, nechaj to tak, staraj sa len o tú svoju cestu pri riešení svojich problémov. Lebo veď vidíš, že aj keď aktuálne všetci rozprávajú o tom, ako chcú zmeniť veci, ktoré priviedli ľudí opäť do ulíc, tak ani o vysvetlenie podstaty väčšiny príčin a ani o návrh možného riešenie (viď Petícia za to ako na to pri zastavení rozkrádania rôznych dotácií ) nie [...]

Petícia za to ako na to pri zastavení rozkrádania rôznych dotácií.

08.04.2018

Alebo ako by konečne malo prestať postačovať vydanie čestného klamstva na získanie nenávratných dotácií z verejných zdrojov. V noci z 11.3. na 12.3. 2018 som do NR SR podal petíciu za prijatie opatrení pre upokojenie narastajúceho napätia v spoločnosti a za odstránenie súvisiacich príčinných nedostatkov v legislatíve SR. Po výzve od kompetentnej zložky NR SR na [...]

Štefan Harabin, ta3

VIDEO: Prezidentský kandidát Štefan Harabin. Rusko nepovažuje za agresora, chce neutralitu Slovenska

19.03.2024 07:00

O post prezidenta Slovenskej republiky vo voľbách v roku 2024 sa uchádza 11 ľudí.

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 07:16

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

anketa, kandidáti na prezidenta 2024

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo 8 z 10 kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 62
Celková čítanosť: 233310x
Priemerná čítanosť článkov: 3763x

Autor blogu

Kategórie