Založ si blog

Porušuje KBS Vatikánsku zmluvu?

Nedávno publikované výsledky prieskumu verejnej mienky sú aktuálne dosť v pozornosti médií a aj verejnosti. Mnohí publicisti a aj zainteresovaní odborníci rozoberajú výsledky prieskumu zo všetkých možných uhľov pohľadu, preto sa Petičný výbor venuje skôr podstate reakcií relevantných a priamo dotknutých subjektov.

Ako predseda Petičného výboru za referendum za dokončenie procesu odluky cirkví od štátu sa však chcem aktuálne vyjadriť iba ku postoju Konferencie biskupov Slovenska k zverejnenému prieskumu verejnej mienky ako takému .

V článku „Štátne peniaze pre cirkvi nepodporuje ani tretina Slovákov“ na www.sme.sk označil hovorca Konferencie biskupov Slovenska pán Jozef Kováčik výsledky relevantného prieskumu ako „názory verejnosti“, ktoré ako také on ako hovorca konferencie komentovať nechcel.

Podľa článku na sme.sk sa pán Kováčik konkrétne vyjadril, že „Výsledky takéhoto prieskumu závisia od toho, ako sa postaví otázka, ale nechceme nič spochybňovať. Je to téma pre odborníkov, musí to byť model, ktorý nebude nikoho diskriminovať“.

V článku 2. odsek 2. Základnej zmluvy medzi Slovenskou republikou a Svätou stolicou je uvedená v podstate jediná povinnosť, resp. špecifikácia zmluvného záväzku/plnenia pre Svätú stolicu voči Slovenskej republike :

Svätá stolica garantuje, že Katolícka cirkev využije všetky vhodné prostriedky na mravné formovanie obyvateľov Slovenskej republiky v prospech spoločného dobra podľa princípov katolíckej náuky v súlade s právnym poriadkom Slovenskej republiky.

Vyjadriť sa ku prieskumu medzi obyvateľstvom, realizovanému štátom presne na takýto účel financovanou SAV ako o „názore verejnosti“ je nielen nekorektné, ale je v konečnom dôsledku porušením tzv. Vatikánskej zmluvy, ktorou sa zakrýva práve zoskupenie, za ktoré hovorí pán Kováčik!

Otázkou totiž je, ako sa potom Katolícka cirkev dozvedá o tom, či jej pôsobenie na mravné formovanie obyvateľov Slovenska prináša pozitívne výsledky a je teda na prospech spoločného dobra podľa princípov katolíckej náuky v súlade s právnym poriadkom Slovenskej republiky, keď ju názory verejnosti z relevantného prieskumu verejnej mienky v podstate.

Logickou otázkou potom ale naviac je to, či Katolícku cirkev teda vlastne zaujíma spoločné dobro, keď ju nezaujíma predstava verejnosti o spoločnom dobre.

Ten, kto rozhodol voľby.

25.03.2019

Na úvod napíšem, že podľa môjho hodnotiaceho úsudku voľby rozhodol jeden mladý, na-myslený a arogantný človek Emil, ktorý je označovaný ako „nadaný študent“ a ktorý po prvom kole prezidentských volieb uverejnil príspevok na FB, v ktorom napísal toto: Mnohí čitatelia poznajú následné diskusie k tejto „záležitosti“, takže nebudem uverejňovať ďalšie [...]

Let it be, let it be

09.04.2018

Nechaj to tak, nechaj to tak, staraj sa len o tú svoju cestu pri riešení svojich problémov. Lebo veď vidíš, že aj keď aktuálne všetci rozprávajú o tom, ako chcú zmeniť veci, ktoré priviedli ľudí opäť do ulíc, tak ani o vysvetlenie podstaty väčšiny príčin a ani o návrh možného riešenie (viď Petícia za to ako na to pri zastavení rozkrádania rôznych dotácií ) nie [...]

Petícia za to ako na to pri zastavení rozkrádania rôznych dotácií.

08.04.2018

Alebo ako by konečne malo prestať postačovať vydanie čestného klamstva na získanie nenávratných dotácií z verejných zdrojov. V noci z 11.3. na 12.3. 2018 som do NR SR podal petíciu za prijatie opatrení pre upokojenie narastajúceho napätia v spoločnosti a za odstránenie súvisiacich príčinných nedostatkov v legislatíve SR. Po výzve od kompetentnej zložky NR SR na [...]

Peter Pellegrini

Poslanci opäť zasadnú do lavíc. Na úvod schôdze zložia sľub náhradníci za Pellegriniho a Moška

16.04.2024 12:52

Pellegrinimu zanikol mandát poslanca po zvolení za prezidenta.

Tomáš Taraba

Taraba sa dohodol s KDH na zmene zákona, ktorý bude riešiť odstrel medveďa

16.04.2024 12:22

Legislatívny návrh je podľa ministra do veľkej časti stotožnený s tým, ako chcelo situáciu riešiť MŽP.

SR ÚV MZVEZ Fico Blanár rokovanie kontrola TK BAX

Fico odmietol nový migračný pakt EÚ, opatrenia označil za diktát

16.04.2024 11:59, aktualizované: 12:45

Toto nie je tá solidarita, o ktorej sme hovorili, povedal predseda vlády.

žiga

Záverečné reči v procese so Štefanom Žigom nakoniec neodzneli

16.04.2024 11:46

Obhajoba proti rozhodnutiu podala sťažnosť. Tou sa bude zaoberať Najvyšší súd SR.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 62
Celková čítanosť: 233585x
Priemerná čítanosť článkov: 3768x

Autor blogu

Kategórie