Založ si blog

Riešenie pre Váhostav môže byť rovnaké, ako bolo pre banky.

Pred popísaním možného riešenia najskôr uvediem niekoľko nezrovnalostí, ktoré ma na „kauze“ Váhostav zarážajú.

1.

Podľa argumentov obhajcov z Ministerstva dopravy SR, ale aj z NDS, a.s. a aj zo samotnej firmy Váhostav sú hlavnou príčinou problémov firmy Váhostav vynútené nízke ceny za stavby pre štát, ktoré boli vraj až o 40 % nižšie, ako podľa nejakej expertízy mohli reálne byť. To je prvá nezrovnalosť, ak si uvedomíme, že Váhostav, resp. štát cez zlý zákon o reštrukturalizácii pripravia veriteľov až o 85 % ich pohľadávok.

Z uvedeného vyplýva, že jednak sa niekde stratili desiatky %, ale ešte naviac aj to, že nielen banky sú protiústavne zvýhodnené a dostanú celé svoje pohľadávky, ale aj samotný Váhostav a jeho akcionári, resp. zamestnanci sú oproti ich veriteľom zvýhodnení, pretože im zostalo viac, než tých 15 %, čo zostane veriteľom.

2.

V ostatných diskusiách k téme Váhostav konečne otvorene zaznelo, že toto nie je prvý veľký proces reštrukturalizácie, ale že väčších či menších procesov už prebehlo alebo bolo spustených okolo 300. A všetky podľa zákona, ktorý už 10 rokov umožňuje v podstate beztrestne okradnúť veriteľov o takmer 100 % ich majetku a parlamentné politické strany si to až na výnimky uvedomili až teraz!!! Je to iba omyl alebo je to úmysel, ako tomu je aj v prípade iných, až vedome nedokonalých zákonov, na ktorých nedostatkoch zarobili niektoré „pripravené“ skupiny ???

3.

Zaráža ma tiež to, že ku kauze Váhostav sa vyjadril už zástupca každej parlamentnej politickej strany, pričom sa samozrejme najmä navzájom obviňujú zo zodpovednosti, resp. sa z vlastnej zodpovednosti „vyviňujú“. Ani jeden však nepovedal to, že práve oni sa tiež nepriamo obohatili na úkor tých veriteľov Váhostavu, pretože časť odvedenej DPH a aj časť zaplatených daní z príjmov bola využitá aj na ich platy alebo na príspevky ich politických strán, ktoré dostali na svoju činnosť od štátu.

Dalo by sa popísať tých nezrovnalostí aj viac, ale jednoduchšie bude popísať stručne princíp riešenia.

Slovenskí občania (teda zrejme aj niektorí z tých veriteľov Váhostavu, Doprastavu, … a iných stavebných firiem, ktoré boli predtým štátnymi firmami a rozhodujúcu časť ich zákaziek im dáva štát) už nie raz prispievali na záchranu slovenských ale už aj zahraničných bánk a/alebo „finančných“ inštitúcií miliardami EUR, hoci na ich zisku neparticipovali, ale zisk z tých bánk bol preukázateľne „nalopatovaný“ niekým iným. V prípade veriteľov Váhostavu ale mnohí zainteresovaní tvrdia, že na tom zarobil cca 40 % z ceny niektorých zákaziek štát.

Ak teda mohli viaceré štáty v Európe a aj v USA prevziať pod svoju správu problémové banky, ozdraviť ich a potom ich „predať“ naspäť, prečo to potom neurobí štát aj v prípade Váhostavu, keď má na to dokonca k dispozícii aj tých ušetrených 40 %??? Nemusel by hľadať všelijaké kľučky na to, ako sa dostať k toku peňazí vo Váhostave, ale by to mal priamo z prvej ruky ako vlastník alebo správca firmy, ktorá v podstate aj tak robí väčšinou pre štát?

Ten, kto rozhodol voľby.

25.03.2019

Na úvod napíšem, že podľa môjho hodnotiaceho úsudku voľby rozhodol jeden mladý, na-myslený a arogantný človek Emil, ktorý je označovaný ako „nadaný študent“ a ktorý po prvom kole prezidentských volieb uverejnil príspevok na FB, v ktorom napísal toto: Mnohí čitatelia poznajú následné diskusie k tejto „záležitosti“, takže nebudem uverejňovať ďalšie [...]

Let it be, let it be

09.04.2018

Nechaj to tak, nechaj to tak, staraj sa len o tú svoju cestu pri riešení svojich problémov. Lebo veď vidíš, že aj keď aktuálne všetci rozprávajú o tom, ako chcú zmeniť veci, ktoré priviedli ľudí opäť do ulíc, tak ani o vysvetlenie podstaty väčšiny príčin a ani o návrh možného riešenie (viď Petícia za to ako na to pri zastavení rozkrádania rôznych dotácií ) nie [...]

Petícia za to ako na to pri zastavení rozkrádania rôznych dotácií.

08.04.2018

Alebo ako by konečne malo prestať postačovať vydanie čestného klamstva na získanie nenávratných dotácií z verejných zdrojov. V noci z 11.3. na 12.3. 2018 som do NR SR podal petíciu za prijatie opatrení pre upokojenie narastajúceho napätia v spoločnosti a za odstránenie súvisiacich príčinných nedostatkov v legislatíve SR. Po výzve od kompetentnej zložky NR SR na [...]

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 62
Celková čítanosť: 233709x
Priemerná čítanosť článkov: 3770x

Autor blogu

Kategórie