Porušuje KBS Vatikánsku zmluvu?

16. augusta 2014, slade, Nezaradené

Nedávno publikované výsledky prieskumu verejnej mienky sú aktuálne dosť v pozornosti médií a aj verejnosti. Mnohí publicisti a aj zainteresovaní odborníci rozoberajú výsledky prieskumu zo všetkých možných uhľov pohľadu, preto sa Petičný výbor venuje skôr podstate reakcií relevantných a priamo dotknutých subjektov.

Ako predseda Petičného výboru za referendum za dokončenie procesu odluky cirkví od štátu sa však chcem aktuálne vyjadriť iba ku postoju Konferencie biskupov Slovenska k zverejnenému prieskumu verejnej mienky ako takému .

V článku „Štátne peniaze pre cirkvi nepodporuje ani tretina Slovákov“ na www.sme.sk označil hovorca Konferencie biskupov Slovenska pán Jozef Kováčik výsledky relevantného prieskumu ako „názory verejnosti“, ktoré ako také on ako hovorca konferencie komentovať nechcel.

Podľa článku na sme.sk sa pán Kováčik konkrétne vyjadril, že „Výsledky takéhoto prieskumu závisia od toho, ako sa postaví otázka, ale nechceme nič spochybňovať. Je to téma pre odborníkov, musí to byť model, ktorý nebude nikoho diskriminovať“.

V článku 2. odsek 2. Základnej zmluvy medzi Slovenskou republikou a Svätou stolicou je uvedená v podstate jediná povinnosť, resp. špecifikácia zmluvného záväzku/plnenia pre Svätú stolicu voči Slovenskej republike :

Svätá stolica garantuje, že Katolícka cirkev využije všetky vhodné prostriedky na mravné formovanie obyvateľov Slovenskej republiky v prospech spoločného dobra podľa princípov katolíckej náuky v súlade s právnym poriadkom Slovenskej republiky.

Vyjadriť sa ku prieskumu medzi obyvateľstvom, realizovanému štátom presne na takýto účel financovanou SAV ako o „názore verejnosti“ je nielen nekorektné, ale je v konečnom dôsledku porušením tzv. Vatikánskej zmluvy, ktorou sa zakrýva práve zoskupenie, za ktoré hovorí pán Kováčik!

Otázkou totiž je, ako sa potom Katolícka cirkev dozvedá o tom, či jej pôsobenie na mravné formovanie obyvateľov Slovenska prináša pozitívne výsledky a je teda na prospech spoločného dobra podľa princípov katolíckej náuky v súlade s právnym poriadkom Slovenskej republiky, keď ju názory verejnosti z relevantného prieskumu verejnej mienky v podstate.

Logickou otázkou potom ale naviac je to, či Katolícku cirkev teda vlastne zaujíma spoločné dobro, keď ju nezaujíma predstava verejnosti o spoločnom dobre.