Založ si blog

Podpora výzvy k ľudskosti, povýšenectvo alebo politická pretvárka?

Dnes sa v Bratislave uskutočnili dve akcie, ktoré mali obidve ako svoju nosnú myšlienku problematiku migrantov, resp. hľadanie možných spôsobov jej riešenie. Jednou bolo zhromaždenie „Spoločne za Slovensko, proti islamizácii Európy a imperializmu USA“ s viacerými prejavmi bez ozvučenia na Námestí SNP, ktorú podľa informácií z internetu organizoval pán Martin Magát. Druhou bol Koncert proti ľudskosti, ktorý sa pod záštitou primátora Bratislavy a s kompletným ozvučením a aj viacerými kamerami niektorej z televízií konal od 16:00 hod. na Hviezdoslavovom námestí a hlavným organizátorom bola iniciatíva Výzva k ľudskosti.

Z dôvodu snahy pomôcť prezentovať taký „prienikový“ názor som sa nejaký čas zúčastnil tej akcie na Hviezdoslavovom námestí v podstate od jej začiatku. Po neutrálnom informatívnom začiatku od primátora Nesrovnala a moderátora programu nastúpila prvá kapela, ktorej frontman sa opakovane negatívne vyjadroval k „tej druhej akcii“, čo som chápal, veď tie dve súbežné akcie mali dosť odlišné názorové smerovanie. Keď však ten frontman (Michal Kaščák) verejne a cez mimoriadne výkonnú aparatúru a pred TV kamerami použil smerom na Námestie SNP vyjadrenie v duchu, že „hlúposť nemôže byť názorom“, tak som prvýkrát mierne povedané zneistel nad osožnosťou niektorých postupov, spájaných s iniciatívou „Výzva k ľudskosti“.

Druhýkrát a podstatne vážnejšie som zneistel, keď som medzi účastníkmi zaregistroval poslanca Bélu Bugára a poslankyňu Luciu Žitňanskú, pričom som tam zahliadol aj iných bývalých alebo aj súčasných poslancov NR SR. Chvíľu som mal chuť ísť sa pána Bugára a pani Žitňanskej spýtať na to, či takúto podporu k vyjadrenej ľudskosti nemali potrebu prejaviť pri súhlase s preletmi lietadiel NATO nad územím SR pri náletoch na civilné ciele v bývalej Juhoslávii alebo pri útokoch na Irak. Napríklad aj tým, že by sa proti tým preletom lietadiel NATO cez SR a teda aj k náletom na civilné ciele v bývalej Juhoslávii ostro vyhranili a možno by sa svet nedočkal ďalších útokov na Irak, Líbyu, Sýriu, …   Pri zvažovaní toho, či sa za nimi vyberiem, mi pomohol niekto s kamerou, ktorý sa objavil pred Bélom Bugárom a točil s ním nejaký príhovor. Neskôr ten môj záujem prekryl ďalší prejav, resp. príhovor na pódiu, ktorý predniesol pán Michal Hvorescký.

Pri tomto prejave som tretíkrát a najviac zneistel, pretože išlo o pripravený a teda nie náhodne emotívny príhovor pána Michala Hvoreckého, ktorý síce na jednej strane upozornil aj na potrebu zaoberať sa aj problémami chudoby u nás na Slovensku, ale z mafiánskeho kapitalizmu ako príčiny situácie s utečencami, resp. najmä za tú zlú situáciu množstva v podstate chudobných ľudí na Slovensku obviňoval z politických strán v podstate iba SMER-SD. Možno toho Bugára a Žitňanskú v tom dave videl a nechcel im pokaziť deň.

Tento môj príspevok nie je vyjadrením odmietnutia ľudského prístupu k imigrantom a nie je ani vyjadrením nesúhlasu s ľudským prístupom množstva dobrovoľníkov a naozaj presvedčených občianskych aktivistov. Tých si za to vážim a podporujem ich.

Vyššie spomínané postupy, resp. prejavy účastníkov akcie „Koncert k ľudskosti“ a aj niektoré ďalšie postrehy ma primäli k vyjadreniu názoru, skrytého, resp. koncentrovaného v názve článku, teda položenia si otázky či tá akcia bola iba podporou výzvy k ľudskosti, alebo bola pre niekoho aj prejavom povýšenectva alebo účelovej politickej pretvárky? A to som ešte samozrejme nemusel registrovať všetko.

Ten, kto rozhodol voľby.

25.03.2019

Na úvod napíšem, že podľa môjho hodnotiaceho úsudku voľby rozhodol jeden mladý, na-myslený a arogantný človek Emil, ktorý je označovaný ako „nadaný študent“ a ktorý po prvom kole prezidentských volieb uverejnil príspevok na FB, v ktorom napísal toto: Mnohí čitatelia poznajú následné diskusie k tejto „záležitosti“, takže nebudem uverejňovať ďalšie [...]

Let it be, let it be

09.04.2018

Nechaj to tak, nechaj to tak, staraj sa len o tú svoju cestu pri riešení svojich problémov. Lebo veď vidíš, že aj keď aktuálne všetci rozprávajú o tom, ako chcú zmeniť veci, ktoré priviedli ľudí opäť do ulíc, tak ani o vysvetlenie podstaty väčšiny príčin a ani o návrh možného riešenie (viď Petícia za to ako na to pri zastavení rozkrádania rôznych dotácií ) nie [...]

Petícia za to ako na to pri zastavení rozkrádania rôznych dotácií.

08.04.2018

Alebo ako by konečne malo prestať postačovať vydanie čestného klamstva na získanie nenávratných dotácií z verejných zdrojov. V noci z 11.3. na 12.3. 2018 som do NR SR podal petíciu za prijatie opatrení pre upokojenie narastajúceho napätia v spoločnosti a za odstránenie súvisiacich príčinných nedostatkov v legislatíve SR. Po výzve od kompetentnej zložky NR SR na [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 62
Celková čítanosť: 233858x
Priemerná čítanosť článkov: 3772x

Autor blogu

Kategórie