Založ si blog

Politici celého sveta sú na trvalej dovolenke a teroristi a mafia majú hody.

Dnes 5. septembra 2015 sa vrátili z dovoleniek politici a aj pracovníci RTVS pre O 5 minút 12 a konečne v nasledovanejšej diskusnej relácii poskytli konfrontáciu politických hľadísk zmäteným občanom, zavaleným množstvom informácií k situácii s nárastom migrantov z arabských a afrických krajín z rôznych internetových a aj printových zdrojov. Podľa mňa síce občanom nepomohli sa zorientovať a nadobudnúť istotu, že zvolení predstavitelia Slovenska na vnútroštátnych postoch a dokonca ani predstavitelia EÚ vedia, čo je potrebné urobiť, aby sa situácia s migrantmi upokojila, stabilizovala a dokonca aby začala spieť k riešeniu.

V tej relácii zaznelo viacero zaujímavých názorov a aj informácií, z ktorých ma zaujali najmä nasledovné:

  • Premiér Fico na jednej strane obvinil niektorých partnerov z EÚ a spojencov z NATO z toho, že vlastne svojim konaním (dodávky zbraní do Sýrie a obchodovanie s ropou) podporujú Islamský štát a teda vznik a pretrvávanie príčin problémov, dlhodobo spôsobujúcich vynútené opúšťanie svojich domovov obyvateľmi viacerých arabských a aj afrických krajín. Hovoril to už na nejakých akciách aj predtým, ale takto adresne aj s uvedením obchodu so zbraňami to bolo prvýkrát. Som veľmi zvedavý, či to takto vehementne dokáže povedať predstaviteľom tých spojencov aj priamo (hoci viem, že vyhlásenia politikov cez verejné médiá sa tiež rátajú)..
  • Redaktorka Baková jednak tlmočila názor, že politici EÚ uprednostnili dovolenky pred intenzívnym riešením situácie s migrantmi (podľa mňa sú najmä tí z inštitúcií EÚ na dovolenke stále a keby ako tak nefungovali vlády jednotlivých členských štátov EÚ, tak by bolo všetko ešte horšie), ale z môjho pohľadu uviedla jeden z najzaujímavejších pohľadov na sprievodný jav migrácie, ktorým je presun ťažko zarobených, resp. získaných peňazí množstva migrantov do rúk mafiánskych štruktúr, k čomu doplnila logickú otázku „Kde tie peniaze skončili?“ 
  • Protagonistka Výzvy k ľudskosti zopakoval presvedčenie, že od migrantov nám nebezpečie nehrozí, resp. že sa ho nemusíme obávať a mali by sme im pomáhať.
  • Poslanec Figeľ okrem iného poukázal na hrozbu Islamského štátu ako vážnu výzvu pre EÚ a súhlasil s názorom premiéra Fica o vážnej kríze Schengenu.

Priznám sa, že som od tej relácie očakával väčšie vnesenie svetla do nie veľmi jasnej situácie okolo migrantov pre občanov Slovenska. Objasnenie situácie tých občanov, ktorí v posledných cca 8 rokov boli konfrontovaní s viacerými nejasnosťami a teda aj z toho vyplývajúcim strachom. Najskôr už od roku 2008 prežívali najskôr strach o svoju existenciu v dôsledku nástupu globálnej krízy, ale aj krízy v jeho priamom okolí a aj v jeho ekonomickom zabezpečení, potom strach z krízy v iných krajinách EÚ a nevyhnutnosť zavedenia tzv. Eurovalov, na ktoré bol nútený prispieť, potom strach z vyhrotenia situácie v dôsledku tzv. demokratizačného procesu v rámci tzv. Arabskej jari, ktorá prerástla do krvavých občianskych vojen v niekoľkých krajinách. Neskôr boli konfrontovaní strachom z priblíženia vojny do susednej krajiny (Ukrajina), potom strachom, resp. obavami z hrozby pádu EURO, ktorá mu cez hry rôznych „banksters“ znehodnotila úspory a z cirkusu okolo situácie v Grécku, keď mu ako najchudobnejšiemu občanovi spomedzi štátov Eurozóny nadávali, že nechce pomôcť chudákom Grékom (hoci bežný občan to veľmi ani nedával najavo a ani to nemohol ovplyvniť), prerástla do zápasu o prežitie nielen Eurozóny, ale už zrejme aj o prežitie EÚ.

No a potom prišiel vďaka propagande v médiách a na internete strach z Ruska (pre niektorých) a súbežne s tým, resp. trošku neskôr aj z strach Islamského štátu. Strach, živený iba popisovaním prejavov niečoho, o čom občan nevedel, čo je skutočnou príčinou toho hrozného diania, ktoré mu bolo bez akéhokoľvek hlbšieho vysvetlenia „vnucované“ v podstate každý deň a pre istotu niekoľkokrát. V článku „Problém imigranti – výzvy, otázky a otázniky.“ som na niektoré možné príčiny upozornil, hoci zrejme ich súvis nebol mnohým zrejmý, pretože sa týkal dlhšieho obdobia, ako je niekoľko mesiacov, ktoré sú preplnené množstvom negatívnych informácií o dôsledkoch ale nie o príčinách. Resp. ak nejaké príčiny uvádzané boli, resp. sú, tak väčšina z nich nie je z oficiálnych mediálnych zdrojov, ale skôr zo zdrojov, ktoré má bežný občan označované ako konšpiračné, pro – ruské, nacionalistické, a pod. 

V tom svojom článku som nepísal o jednej svojej reakcii na otázky ľudí z môjho okolia, ktorým som na otázku, či problém Islamského štátu a aj problém nárastu imigrantov má vôbec nejaké riešenie. Na mnohé také otázky som odpovedal, že má a a že keby bola politická vôľa, resp. keby dianie vo svete neurčovala bezbrehá honba za mocou a ziskom, tak sú možným riešením dve, do určitej miery  pomerne jednoduché kroky, resp. postupy.

Jedným z dôležitých krokov/postupov by mohlo byť priznanie nejakej prijateľnej autonómie pre Kurdov za súčinnosti najmä Turecka, Sýrie a Iraku (Kurdi sú najväčším národom, ktorého takmer 40 miliónov nielenže nemá vlastný štát, ale ako celok nemá ani svoju samosprávnu oblasť, pričom autonómna oblasť v Iraku dokazuje, že by to bolo možné). A doplnil som to vtedy ešte o argument, že ak dostanú Kurdi možnosť, tak porazia Islamský štát v tejto časti sveta za pár mesiacov.

Druhým a s ohľadom na vývoj obchodu s ropou ešte dôležitejším krokom, resp. postupom by malo byť vytvorenie možností pre zabránenie rozširovania neúrodných oblastí (púšte, odlesnené pohoria, …), ku ktorým dochádza práve v krajinách, odkiaľ utekajú migranti. Aj nástup radikálnych teroristických skupín, resp. hnutí v arabských a afrických krajinách je dôsledkom negatívnych klimatických vplyvov, resp. skôr zanedbávania oblastí v subtropických pásmach, kde sú dopady klimatických zmien najdramatickejšie a vedie k výrazným úbytkom zdrojov potravín práve v týchto oblastiach.

Som rád, že nemusím ďalej rozvíjať tieto myšlienky alebo zháňať argumenty, ale mi stačí uviesť link na článok Eduarda Chmelára z iného blog-portálu, ktorý je aj svojim názvom „Ako zastaviť utečeneckú vlnu“, ale najmä svojim obsahom je absolútnym argumentačným doplnením môjho predchádzajúceho článku k tejto téme „Problém imigranti – výzvy, otázky a otázniky.“  a aj tohto aktuálneho článku.

S niektorými detailami v článku Eda Chmelára  „Ako zastaviť utečeneckú vlnu“ sa úplne nestotožňujem, ale nemusím mať dostatočne informácie alebo ich analyzovaniu možno neprikladám taký význam, ako pán Edo Chmelár. Dovolím si však ten jeho článok doplniť, resp. skôr rozvinúť jeho názov na „Ako zastaviť utečeneckú vlnu a zabrániť vzniku ešte väčšej utečeneckej vlny“. Nechcem strašiť, iba upozorňujem, že nielen klimatické zmeny, ale aj vývoj v obchode s ropou (viď napr. tento článok „Brunejský ropný sen končí. Čierne zlato dochádza, sultán zavádza šaríu“) a zlé využívanie obrovských ziskov z predaja ropy v minulosti (na ktoré sme mimochodom my všetci okrem Američanov prispeli enormne predraženými cenami PHM, aj keď to zrejme malo aj pozitívny vplyv na obmedzenie nárastu automobilov premávky) budú mať v prípade neriešenia situácie katastrofálny dopad na vývoj vo svete a na ďalšie vynútené odchody miliónov ľudí zo subtropických oblastí už v najbližších desaťročiach.

Namiesto budovania rôznych palmových ostrovov alebo budovania futbalových štadiónov pre majstrovstvá sveta vo futbale v ne-futbalovej krajine  alebo budovania najvyšších budov na okraji púšte by bolo lepšie zastaviť rozširovanie púšte a skôr ju zmeniť na zalesnenú oblasť alebo aspoň oázy. Tie v podstate vyhodené peniaze by na to zrejme postačovali.

 

Ten, kto rozhodol voľby.

25.03.2019

Na úvod napíšem, že podľa môjho hodnotiaceho úsudku voľby rozhodol jeden mladý, na-myslený a arogantný človek Emil, ktorý je označovaný ako „nadaný študent“ a ktorý po prvom kole prezidentských volieb uverejnil príspevok na FB, v ktorom napísal toto: Mnohí čitatelia poznajú následné diskusie k tejto „záležitosti“, takže nebudem uverejňovať ďalšie [...]

Let it be, let it be

09.04.2018

Nechaj to tak, nechaj to tak, staraj sa len o tú svoju cestu pri riešení svojich problémov. Lebo veď vidíš, že aj keď aktuálne všetci rozprávajú o tom, ako chcú zmeniť veci, ktoré priviedli ľudí opäť do ulíc, tak ani o vysvetlenie podstaty väčšiny príčin a ani o návrh možného riešenie (viď Petícia za to ako na to pri zastavení rozkrádania rôznych dotácií ) nie [...]

Petícia za to ako na to pri zastavení rozkrádania rôznych dotácií.

08.04.2018

Alebo ako by konečne malo prestať postačovať vydanie čestného klamstva na získanie nenávratných dotácií z verejných zdrojov. V noci z 11.3. na 12.3. 2018 som do NR SR podal petíciu za prijatie opatrení pre upokojenie narastajúceho napätia v spoločnosti a za odstránenie súvisiacich príčinných nedostatkov v legislatíve SR. Po výzve od kompetentnej zložky NR SR na [...]

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

migranti

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Štatistiky blogu

Počet článkov: 62
Celková čítanosť: 233421x
Priemerná čítanosť článkov: 3765x

Autor blogu

Kategórie