Založ si blog

Že by konečne kladivo na korupciu ?

Tento článok je motivovaný snahou autora poukázaním na konkrétny príklad posilniť právne vedomie, resp. odvahu občanov SR o tom, že sa dá bojovať s nespravodlivosťou a korupciou, hoci to nie je jednoduché a je to často zdĺhavé. Práve uvádzaný príklad môže byť prostriedkom, ako ten dlhý čas skrátiť, pretože sa občan, bojujúci za spravodlivosť môže odvolať na existujúci judikát.

Občania nie sú právne nevedomí, ale ako správne poznamenal jeden diskutujúci, sú často iba právne bojazliví. Aj ja, ktorý mám pomerne veľké skúsenosti a aj pozitívne výsledky v boji za spravodlivé rozhodnutie súdov, som stále konfrontovaný so znevažujúcim správaním zo strany niektorých právnikov alebo sudcov, ktorí sa smerom ku mne vyjadrujú, že prezentujem „neprávnický názor“, pričom sa tvária, že bazírujú na presnom uvádzaní právneho názoru, ale pritom odvádzajú pozornosť od podstaty problému. Paradoxne, resp. skôr nečakane som sa dosť často dočkal podpory na prokuratúre.

A teraz k tomu konkrétnemu príkladu.

Pred nejakým pomerne krátkym časom vydal Ústavný súd Českej republiky nález, podľa ktorého dal za pravdu sťažovateľovi voči viacerým rozsudkom Krajského súdu v Brne a aj voči rozsudku Najvyššieho súdu Českej republiky a pripustil ako dôkaz v rámci jeho obrany aj predtým všetkými nižšími stupňami súdov odmietnutú audio-nahrávku.

Krajský súd v Brne a aj Najvyšší súd Českej republiky sa pritom odvolávali na obvyklú právnu, resp. súdnu prax, keď boli odmietané dôkazy, ktoré boli získané tzv. „nezákonným spôsobom“, medzi ktoré sa právnikmi (sudcovia, obhajcovia, prokurátori, …) radia napr. aj video alebo audio nahrávky, vyhotovené bez súhlasu všetkých účastníkov nahrávania. A to aj keby sa na druhej strane ako o účastníka jednalo o viacnásobného vraha alebo o veľkého podvodníka alebo o skorumpovaného úradníka!

Ústavný súd Českej republiky najskôr pre jednoznačnosť vo svojom výroku skonštatoval, že za bežných okolností je nahrávanie súkromných rozhovorov bez súhlasu ich účastníkov hrubým zásahom do ich súkromia a takýto postup je vo väčšine prípadov morálne a aj právne neprijateľný.

Napriek tomu je však podľa Ústavného súdu Českej republiky potrebné rozdielne posudzovať také prípady, kedy je tajné vyhotovenie záznamu rozhovoru súčasťou obrany obeti trestného činu proti páchateľovi  alebo ak ide o spôsob, resp. formu právnej ochrany výrazne slabšej strany významného občiansko-právneho alebo pracovno-právneho sporu. Zaobstaranie záznamu aj bez súhlasu účastníkov rozhovoru je ospravedlniteľným záujmom na ochrane slabšej strany právneho sporu, ktorej hrozí závažná ujma. A ak sa pritom jedná o jediný alebo kľúčový dôkaz, potom je zaobstaranie takéhoto záznamu možné analogicky považovať za konanie v podmienkach krajnej núdze alebo dovolenej svojpomoci.

Od vydania tohto nálezu Ústavného súdu Českej republiky by som si byť na mieste korupčníkov nebol istý tým, že budem komukoľvek „niečo“ hovoriť o tom, že by mi mal „niečo“ dať za to, že „niečo“ vybavím, urobím, vyriešim!

Ak by k tomu nálezu Ústavného súdu Českej republiky naviac ešte dokázali konečne aspoň „niečo“ zo svojich sľubov a/alebo vyhlásení o ich boji s korupciou splniť aj politici príslušnými zmenami zákonov, tak by sa spomínaný nález mohol reálne stať kladivom na korupciu.

Ten, kto rozhodol voľby.

25.03.2019

Na úvod napíšem, že podľa môjho hodnotiaceho úsudku voľby rozhodol jeden mladý, na-myslený a arogantný človek Emil, ktorý je označovaný ako „nadaný študent“ a ktorý po prvom kole prezidentských volieb uverejnil príspevok na FB, v ktorom napísal toto: Mnohí čitatelia poznajú následné diskusie k tejto „záležitosti“, takže nebudem uverejňovať ďalšie [...]

Let it be, let it be

09.04.2018

Nechaj to tak, nechaj to tak, staraj sa len o tú svoju cestu pri riešení svojich problémov. Lebo veď vidíš, že aj keď aktuálne všetci rozprávajú o tom, ako chcú zmeniť veci, ktoré priviedli ľudí opäť do ulíc, tak ani o vysvetlenie podstaty väčšiny príčin a ani o návrh možného riešenie (viď Petícia za to ako na to pri zastavení rozkrádania rôznych dotácií ) nie [...]

Petícia za to ako na to pri zastavení rozkrádania rôznych dotácií.

08.04.2018

Alebo ako by konečne malo prestať postačovať vydanie čestného klamstva na získanie nenávratných dotácií z verejných zdrojov. V noci z 11.3. na 12.3. 2018 som do NR SR podal petíciu za prijatie opatrení pre upokojenie narastajúceho napätia v spoločnosti a za odstránenie súvisiacich príčinných nedostatkov v legislatíve SR. Po výzve od kompetentnej zložky NR SR na [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 62
Celková čítanosť: 233404x
Priemerná čítanosť článkov: 3765x

Autor blogu

Kategórie