Založ si blog

Podpora rodiny len naoko alebo naozaj – časť prvá?

Patrím ku generácii, ktorá zažila také zákonné pravidlá, vďaka ktorým naše deti nemali v dôsledku príjmu svojich rodičov nad zákonom stanovenú hranicu nárok na rodinné prídavky.

Bolo to už po roku 1989 a bolo to v období, keď platili takéto zvláštne pravidlá:

  • keď som ako podnikateľ platil daň z príjmu právnických osôb 40 % plus ďalších 15 % vtedy, ak som si tie zdanené peniaze chcel užiť pre svoje osobné pôžitky,
  • keď platilo progresívne zdaňovanie príjmov fyzických osôb a lepšie zarábajúce fyzické osoby pri príjme cez 500 tisíc Sk za rok platili takmer dvojnásobnú daň v percentuálnom vyjadrení, ako osoby s príjmom pod 200 tisíc Sk.

Takže celkové podnikateľské a aj zamestnanecké daňové zaťaženie bolo výrazne vyššie, ako je teraz.

Napriek tomu to bolo obdobie, keď podľa údajov z tohto článku ekonóma Martina Barta tvorili úplné rodiny celkom takmer 68 % , neúplné rodiny niečo cez 10 % a domácnosti jednotlivcov tvorili cca 22 % všetkých rodín; viac členné nerodinné domácnosti tvorili menej ako 0,5 %, preto ich štatistika ako celé číslo neeviduje.

Od istej doby, začínajúcej najmä v období druhej Dzurindovej vlády žijeme obdobie, keď daň z príjmov právnických a aj fyzických osôb výrazne klesla a od jednej prelomovej udalosti  bola ako tzv. rovná daň jednotne iba vo výške 19 %, avšak za cenu zvýšenia DPH na potraviny, lieky, knihy a aj na veľký rozsah služieb z 10, resp. 14 % na 19 %.

Takže od istého obdobia (cca rok 2002) podnikateľské daňové zaťaženie výrazne kleslo a daňové zaťaženie väčšiny zamestnancov výrazne stúplo.

Bolo a aj to je obdobie, keď podľa údajov z toho istého článku ekonóma Martina Barta tvorili úplné rodiny už celkom iba 52 %, naopak neúplné rodiny už viac, než 16 % a domácnosti jednotlivcov tvoria už dokonca cca 30 % všetkých rodín. Niekoľko násobne narástol aj počet viac členných nerodinných domácností, ktoré už tvoria cca 2 %.

„Kde udelali soudruzi z vládních stran chybu“, že ten vývoj v slovenských rodinách nabral takýto trend? Čo na to malo vplyv a aké udalosti naše existujúce alebo vznikajúce rodiny postretli, že je výsledok vývoja v slovenských rodinách taký negatívny, ako ukazujú štatistiky? Je to dôsledok nárastu vplyvu tzv. LGBTI komunít, ako to tvrdí AZR?

Veľa otázok, na ktoré bude potrebné jednak odpovedať, ale aj hľadať riešenia negatívneho vývoja. A to bez ohľadu na výsledok pred chvíľou skončeného referenda.

 

Ten, kto rozhodol voľby.

25.03.2019

Na úvod napíšem, že podľa môjho hodnotiaceho úsudku voľby rozhodol jeden mladý, na-myslený a arogantný človek Emil, ktorý je označovaný ako „nadaný študent“ a ktorý po prvom kole prezidentských volieb uverejnil príspevok na FB, v ktorom napísal toto: Mnohí čitatelia poznajú následné diskusie k tejto „záležitosti“, takže nebudem uverejňovať ďalšie [...]

Let it be, let it be

09.04.2018

Nechaj to tak, nechaj to tak, staraj sa len o tú svoju cestu pri riešení svojich problémov. Lebo veď vidíš, že aj keď aktuálne všetci rozprávajú o tom, ako chcú zmeniť veci, ktoré priviedli ľudí opäť do ulíc, tak ani o vysvetlenie podstaty väčšiny príčin a ani o návrh možného riešenie (viď Petícia za to ako na to pri zastavení rozkrádania rôznych dotácií ) nie [...]

Petícia za to ako na to pri zastavení rozkrádania rôznych dotácií.

08.04.2018

Alebo ako by konečne malo prestať postačovať vydanie čestného klamstva na získanie nenávratných dotácií z verejných zdrojov. V noci z 11.3. na 12.3. 2018 som do NR SR podal petíciu za prijatie opatrení pre upokojenie narastajúceho napätia v spoločnosti a za odstránenie súvisiacich príčinných nedostatkov v legislatíve SR. Po výzve od kompetentnej zložky NR SR na [...]

pellegrini, korčok

Čo sa dialo po prvom dueli prezidentských kandidátov: Korčok hovoril o čudnej kampani, Pellegrini sa porovnával s Bidenom

19.03.2024 00:51

Pravda sledovala zákulisie prvej debaty dvoch najpopulárnejších uchádzačov o prezidentský post

Izrael / Tunel / Hamas /

Zástupca šéfa ozbrojeného krídla Hamasu je podľa USA po smrti

18.03.2024 23:29

Biely dom potvrdil smrť tretieho muža Hamasu Marwána Ísu.

pellegrini

Pellegrini o prezidentskej kampani: Očakáva od Matoviča podpásový útok?

18.03.2024 22:54

A ako vníma, že nedostal podporu od koaličného partnera SNS?

korčok

Korčok hodnotí kampaň. Ako chce mobilizovať voličov?

18.03.2024 22:44

Prezidentský kandidát jasne pomenoval, čo mu v kampani najviac prekážalo.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 62
Celková čítanosť: 233304x
Priemerná čítanosť článkov: 3763x

Autor blogu

Kategórie