Založ si blog

Nezastrašujte občanov pán Zvolenský!

Konferencia biskupov Slovenska odkázala ostatným občanom Slovenska, že môžu síce hovoriť o odluke cirkví od štátu, ale najskôr majú vrátiť cirkvám všetky majetky!

Práve takýto odkaz som si prečítal z článku „Arcibiskup Zvolenský našiel problém v otázke financovania cirkví“, ktorý nechala zverejniť KBS dňa 24.8. 2014 večer o 18:00. Možno to budú iní občania vnímať inak, ale takto to chápem ja ako predseda petičného výbor za referendum pre dosiahnutie dokončenia procesu cirkví od štátu, ktorý len tak na okraj podotýkam začal v januári 1990, ale do dnešného dňa nikoho netrápilo ho dokončiť)

Vrátenie majetku môže od nás všetkých pán Zvolenský žiadať iba ten, kto relevantne preukáže, že mu ten majetok patril a že ho nadobudol v súlade s právom a z hľadiska občana ešte aj v súlade s morálkou spoločnosti!  Nebude lepšie sa konečne nechať pozvať občanmi za okrúhly stôl a dohodnúť sa na tom, ako doriešiť evidentne nedoriešené veci z rokov 1990 až 1993, ako takýmito odkazmi cez médiá navodzovať pocit strachu medzi menej vedomými?

Je zrejmé, že jednak spustenie petície za dokončenie procesu odluky cirkví od štátu, ale najmä uverejnenie prieskumu SAV spred dvoch týždňov o postoji občanov SR k otázke financovania cirkví rozkývali stojaté vody, narušili pokoj v KBS a v napätej ekonomickej situácie v kombinácii so správami od EK k nie celkom korektnému čerpaniu fondov EÚ zrejme mierne znervóznili aj Vládu SR.

Nastal teda čas vrátiť sa k myšlienke zorganizovať okrúhly stôl s registrovanými cirkvami na Slovensku, za ktorým by sme z občianskeho a samozrejme aj z právneho hľadiska riešili otázku, prečo by mala byť otázka vzťahu a práv jedného vlastníka majetku (registrované cirkvi) nadradená nad majetok množstva iných vlastníkov majetku (odvedené dane, odvody na služby zdravotníctva a na dôchodky) pred novembrom 1989 alebo po novembri 1989.

Ak sa niekomu takáto úvaha nepozdáva, tak v tejto chvíli iba upozorním na skutočnosť, že aj mnohým občanom zákon/štát zobral dane a odvody a zatiaľ im mnohým za ne nič nedal s tým, že až dôjde čas, tak dostaneme zdravotnú starostlivosť v chorobe alebo pri úraze (ak ich prežijeme) alebo dôchodok (ak sa ho dožijeme a ak štát dovtedy neskrachuje napr. aj kvôli vráteniu majetku cirkvám alebo Baťovcom alebo iným podobným „nárokovateľom si“).  Pritom keby nám tie peniaze zákon/štát nechal, tak sme tiež za ne mohli nadobudnúť napr. aj nehnuteľný majetok!  Aj Vatikánu bol majetok zobraný nejakým zákonom (teda v podstate sme na tom rovnako) a nedokončenými zákonnými úpravami bol niektorým cirkvám (nie Vatikánu ako jeho pôvodnému evidovanému vlastníkovi veľkej časti majetkov!!!) bol majetok majetok vrátený!

Už si konečne začnime uvedomovať, že ak budeme rozdávať súčasným podvodníkom s daňami alebo s rôznymi dotáciami vrátane fondov EÚ a ešte budeme niekomu my, ktorí za to spred 70 rokov nijakú vinu nenesieme  vracať  dnešnú, trhovo niekde inde sa pohybujúcu hodnotu, tak nám bez zvyšovania daní a odvodov nezostane ani na zdravotníctvo a ani na dôchodky!!! O skupine neprispôsobivých, za ktorých situáciu sme podľa Laca Oravca a jemu podobných tiež zodpovední my všetci už radšej ani nepíšem, lebo to mi už vôbec nijako nevychádza!

Možno to admin zruší, ale musel som to dať práve takto po jednom z ďalších pracovných víkendov, ktoré sú už pomaly štandardnou súčasťou života väčšiny príslušníkov stále viac decimovanej strednej vrstvy.  Môžeme o téme vrátenia nejakých majetkov komukoľvek rozprávať, ale nepokúšajme sa navzájom zastrašovať, pretože aj občania majú svoje možnosti!

Ten, kto rozhodol voľby.

25.03.2019

Na úvod napíšem, že podľa môjho hodnotiaceho úsudku voľby rozhodol jeden mladý, na-myslený a arogantný človek Emil, ktorý je označovaný ako „nadaný študent“ a ktorý po prvom kole prezidentských volieb uverejnil príspevok na FB, v ktorom napísal toto: Mnohí čitatelia poznajú následné diskusie k tejto „záležitosti“, takže nebudem uverejňovať ďalšie [...]

Let it be, let it be

09.04.2018

Nechaj to tak, nechaj to tak, staraj sa len o tú svoju cestu pri riešení svojich problémov. Lebo veď vidíš, že aj keď aktuálne všetci rozprávajú o tom, ako chcú zmeniť veci, ktoré priviedli ľudí opäť do ulíc, tak ani o vysvetlenie podstaty väčšiny príčin a ani o návrh možného riešenie (viď Petícia za to ako na to pri zastavení rozkrádania rôznych dotácií ) nie [...]

Petícia za to ako na to pri zastavení rozkrádania rôznych dotácií.

08.04.2018

Alebo ako by konečne malo prestať postačovať vydanie čestného klamstva na získanie nenávratných dotácií z verejných zdrojov. V noci z 11.3. na 12.3. 2018 som do NR SR podal petíciu za prijatie opatrení pre upokojenie narastajúceho napätia v spoločnosti a za odstránenie súvisiacich príčinných nedostatkov v legislatíve SR. Po výzve od kompetentnej zložky NR SR na [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 62
Celková čítanosť: 233857x
Priemerná čítanosť článkov: 3772x

Autor blogu

Kategórie